Footer Text: Lorem ipsum dolor
Button Text 1 Button Text 2 Button Text 3 Button Text 6 Button Text 4 Button Text 5
Een herinnering aan de Goede Herderkerk Actueel Stichting Geschiedenis Gastenboek Vrijwilligers Sponsors
Stichting Goede Herder Kapel - info@goedeherderkapel.nl
De Goede Herder Kapel Laren
De Goede Herder Kapel ontvangt steun uit Coöperatief fonds Rabobank Als coöperatieve bank voelt Rabobank Noord Gooiland zich betrokken bij de lokale samenleving. Als bewijs van die betrokkenheid laten zij jaarlijks een deel van de winst terugvloeien in die samenleving via het Coöperatief Fonds. Hiermee ondersteunt de bank lokale maatschappelijke en culturele initiatieven. De leden van Rabobank Noord Gooiland bepalen welke projecten voor een bijdrage uit het fonds in aanmerking komen. Ook bepalen zij de hoogte van de verschillende donaties. Jaarlijks, tussen november en januari, kunnen leden van Rabobank Noord Gooiland een project indienen voor een donatie uit het Coöperatief Fonds. Het monument De Goede Herderkapel is op deze wijze ook ingediend en de commissie heeft besloten dit project te nomineren. Woensdagmiddag 16 juni heeft de Stichting Goede Herder Kapel een cheque ter waarde van € 2.828,-- in ontvangst mogen nemen. De Stichting is de Rabobank en de leden die op dit initiatief hebben gestemd erg dankbaar voor het in hen gestelde vertrouwen en zullen er alles aan doen om overige de financiële middelen ten behoeve van de bouw van de kapel zo snel mogelijk rond te krijgen.
Rabobank
Herinnering Goede Herderkerk (Laardercourant De BEL 01-02-2007) Op Initiatief van een aantal Laarders is het idee ontstaan om ter herinnering aan de in 1991 gesloopte Goede Herderkerk, een silhouet van een kapelletje op te richten op de hoek Zevend/Smeekweg. De initiatiefnemers hebben op donderdag 8 februari de direct aanwonende uitgenodigd voor een kennismakingsbijeenkomst in het Historisch Centrum Laren, “De Lindenhoeve”, Burgemeester van Nispenstraat 29 in hartje Laren. Het begint om 19.45 uur. Op deze avond zullen Tim Bitter, voorzitter van de Broederschap Sint Jan, Karel Loeff, voorzitter van de Historische Kring Laren en Herman Kroes, voorzitter Comité Gedenkteken Goede Hederkerk, hun visie op deze bijzondere plek geven. Daarna is er uitgebruid tijd om met elkaar van gedachten te wisselen over het plan. De avond zal onder leiding staan van Carel van Hest, fractievoorzitter van het CDA Laren. 
Herman Kroes: 'Kapel Goede Herderkerk gaat er vast komen' (De Bel 16-07-2009) Antoon F. Bruggeling - 'Om de herinnering aan de Goede Herderkerk, die begin 1990 is gesloopt, levend te houden willen we op dezelfde plek een 'kapel' neerzetten. Zowel vanuit de gemeenteraad als vanuit de bevolking is daar brede steun voor te vinden. Goed nieuws, na bijna drie jaar is de bouwvergunning binnen. Als alles naar wens verloopt staat de 'kapel' er juni 2010', aldus een enthousiaste Herman Kroes, initiatiefnemer van dit Goede Herdermonument. Schaapherder Lammert Herder (1874-1960) schonk de grond aan de rooms-katholieke kerk in Laren. Er was in de jaren vijftig behoefte aan een tweede katholieke kerk in het dorp. 'De bouw van de Goede Herderkerk werd mede mogelijk gemaakt met de vele kwartjes en dubbeltjes vanuit de bevolking', aldus Herman Kroes. Veel Laarders zijn in dit godshuis gedoopt, getrouwd en van hieruit begraven. Toen de kerkgang eind twintigste eeuw fors terugliep werd besloten de kerk te slopen. Er kwamen woningen voor in de plaats. Kroes: 'In de kerk hadden ze natuurlijk die woningen ook mooi kunnen bouwen. Dan had het gebouw er nu tenminste nog gestaan. In de St. Vitus- en de Vredekerk in Bussum zijn ook veel huizen gebouwd zonder dat het karakter van deze beide mooie kerken is aangetast. Had in Laren ook gekund. Dat is achteraf praten, dus een mooie herinnering aan de Goede Herderkerk zou nu wel op zijn plaats zijn. Beter laat dan nooit', vindt de initiatiefnemer. De 'kapel' bestaat uit een doorzichtige constructie van staal in de vorm van de Goede Herderkerk. Met daarbij ook enkele schapen en in het midden het vroegere torenkruis dat licht wordt verlicht. Voor het monument komt een straatje en een mooi pleintje vol bloemen. Donateurs welkom Volgens Herman Kroes wordt de 'Goede Herderkapel' gebouwd door dertien Larense bedrijven. Alleen de materialen moeten worden betaald. 'Daarom zijn wij, de Stichting Goede Herder Kapel Laren, een actie gestart om geld in te zamelen. Er worden ook donateurs gezocht voor het onderhoud van dit monument, dat is ontworpen door Gerben Bitter. Het plan voor een Goede Herder plaquette van Ernst Wortel steunt Kroes niet. 'Zo'n kleine plaquette is nauwelijks te zien', zegt hij. 'Onze 'kapel' op de hoek Zevenend/Smeekweg valt veel meer op.'
Stichting Goede Herder Kapel met informatiestand in Laren Tijdens het St. Jansfeest en de Processie op 26 en 27 juni jl. stonden de leden van de Stichting Goede Herder Kapel met een informatiestand  voor de St. Jansbasiliek. Zij hebben aan diverse belangstellenden informatie gegeven over de te bouwen Goede Herder Kapel. Om een goede indruk te krijgen van de kapel stond de maquette, gemaakt door Jaap Zoon in de kraam. Gedurende deze dagen heeft de Stichting vele Sponsors en Vrienden mogen noteren. De actuele bankstand is sindsdien met bijna 500 euro verhoogd. Hierbij wil de Stichting de gulle gevers nogmaals bedanken voor hun bijdrage. U bent reeds Vriend van de Stichting Goede Herder Kapel vanaf € 10,-- per jaar. Ook kunt u een eenmalige bedrag overmaken op ons rekening NL 28 INGB 000 72 63 652. Klik op Sponsors voor nadere informatie hierover.
Foto’s Marja van Hest
“Eet eens een Goede Herder pannenkoek” (Gooi & Eemlander en De Bel 24-06-2010) De Gemeente Laren heeft vorig jaar al groen licht gegeven voor de bouw van een monument ter herinnering aan de vroegere Goede Herderkerk op de hoek Zevenend en Smeekweg in Laren. Dit gaat 26.000 euro kosten en hoewel zich al diverse sponsors hebben aangemeld, is er nog ruim 16000 euro nodig om dit plan te verwezenlijken. Er volgen diverse acties voor de kapel. Zo maakt banketbakker Theo Spelthuis vanaf de derde week van juli speciale koffie koekjes in de vorm van de kapel. Ze krijgen de naam `’t Larens kapelletje`. Pannenkoekenhuis De Coeswaerde heeft een speciale Goede Herder pannenkoek. Eén euro van de kosten gaat naar de Stichting Goede Herder Kapel.
Foto: www.larensbehoud.nl
Klik op het krantenknipsel voor het volledige artikel
Bestel een Goede Herder pannenkoek
Eerste koekje ‘t Larens Kapelletje geproefd Banketbakker Theo Spelthuis maakt vanaf maandag 19 juli de speciale koffie koekjes `’t Larens Kapelletje`. De heer Spelthuis heeft het koekje zelf ontworpen en heeft daarbij zo veel mogelijk de vorm van de Goede Herder Kapel benaderd. Een deel van opbrengst gaat naar de Stichting Goede Herder Kapel. Natuurlijk moest het koekje wel voor geproefd worden. Op uitnodiging van de heer Spelthuis heeft een afvaardiging van het bestuur zich afgelopen woensdag 14 juli opgeofferd om deze zware taak op zich te nemen. Na een uitgebreid onderzoek zijn er nog wat suggesties gedaan over vormgeving en smaak, en na het proeven van tweede versie was men het er uninamiem over eens: “Dit is een overheerlijk “Larens Kapelletje”. De koekjes zijn verkrijgbaar bij Banketbakkerij Theo Spelthuis, Zevenend 2/F, 1251 RN  Laren, 5 stuks voor € 3,45
Stichting Goede Herder Kapel bij RTV Noord Holland In de nieuwsuitzending van dinsdag 17 agustus heeft RTV Noord-Holland aandacht besteed aan de “koekjes” actie voor de bouw van de Goede Herderkapel. De bestuursleden Herman Kroes en Nel Majoor hebben de plaats laten zien waar de kapel gebouwd zal worden. Tevens is er een uitgebreid verslag gemaakt van het bakken van het koekje “’t Larens Kapelletje” door banketbakker Theo Spelthuis. De koekjes zijn verkrijgbaar bij Banketbakkerij Theo Spelthuis, Zevenend 2/F, Laren. 5 stuks voor € 3,45. Met het kopen van dit koekje steunt u de Stichting Goede Herderkapel. De volledige opbrengst wordt gebruikt voor de bouw van de kapel. Woensdag 18 augustus wordt om 17.00 uur het eerste koekje in de winkel van Spelthuis aangeboden aan burgemeester Elbert Roest.
Klik op de afbeelding voor het nieuwsitem
Voorzitter Herman Kroes tijdens de TV opnames op de plek van de Kapel
Kapelletje: Larens koekje voor het goede doel (Gooi & Eemlander 19-08-2010) Er moeten heel veel ‘kapelletjes’ van bakker Spelthuis in Laren weggeknabbeld worden. Niet alleen omdat dat leuk voor de bakker is, maar de opbrengst gaat voor een deel naar het monument ‘De goede Herderkapel’. Ter herinnering aan de kerk op de hoek Zevenend- Smeekweg. Er is nog ongeveer 13.000 euro nodig. Burgemeester Roest is terug van vakantie en kwam gistermiddag zijn eerste kapelletje proeven. Een pakje van vijf koekjes kost € 3,45. “Het loopt goed” vertelt Herman Kroes die het smeedijzeren monument promoot. “Johanneshove in Laren en de Torenhof in Blaricum hebben er al honderden besteld voor hun bewoners. En het is ook aardig om mee te nemen als je op bezoek gaat bij (ex)- Laarders”.
Klik op de afbeelding voor een vergroting
Stichting Goede Herder Kapel aanwezig op InMarkt
Zondag 12 september stond de Stichting Goede Herder Kapel met een informatiestand op de InMarkt in Laren. De leden van het bestuur hadden de kapel met panlatten nagebouwd om een goede indruk te krijgen van het te plaatsen monument voor de Goede Herderkerk. Ook stond de maquette van Jaap Zoon weer tentoongesteld in de kraam. Herman Kroes en Nel Majoor hebben bij de kraam nog een intervieuw gegeven bij radio 6FM. Klik op het logo van 6FM om het fragment te beluisteren. Er zijn diverse mensen geweest die belangstelling hebben getoond voor de bouw van de kapel. De stichting hoopt zo snel mogelijk de resterende € 8.500,-- euro binnen te halen zodat de bouw van de kapel een feit wordt.
Luister het radio interview
Foto’s: Co Hoofd
Kapelkoekje loopt lekker (Laardercourant De Bel 23-09-2010) De verkoop van de “kapelkoekjes” van bakker Theo Spelthuis loopt erg goed. Grotere afnames’s worden keurig van te voren gemeld. De “Kapelkoekjes” worden verkocht, waarvan een deel van de verkoopprijs naar de Stichting Goede Herder Kapel gaat, om een steentje bij te dragen aan de bouwkosten hiervan. “Mensen nemen de koekjes mee als ze op visite gaan naar bijvoorbeeld Friesland of Limburg. Maar ook thuis een “Larens Kapelletje” bij de koffie, gaat er altijd in. Zowel het onderwerp kapel, als het “Kapelkoekje” leeft erg in Laren en daar buiten”, aldus Herman Kroes. “Dit komt mede door de radio- en TV uitzending van RTV Noord Holland en 6FM, die onlangs daar aandacht aan schonk. Maar ook door de InMarkt waar we een kraam hadden staan en veel vragen hebben beantwoord en donateurs kregen”.
Steun voor Goede Herderkapel (Laardercourant De Bel 30-09-2010) De financiële positie van de te bouwen Goede Herder Kapel is een stuk verbeterd. In de afgelopen 3 maanden is er zo'n € 13.000,-- gestort of schriftelijk toegezegd.  Dit dankt de organisatie aan de vele inwoners en bedrijven uit Laren en 't Gooi, maar ook van ondermeer het SKANfonds uit Hilversum, de Rabobank Laren, de kapelkoekjes van Theo Spelthuis, de pannenkoekverkoop van Pandelaar en giften uit het land. Herman Kroes: “Toch komen we op dit moment nog € 8.500,-- te kort. Nu de aangevraagde subsidie van € 7.500,-- bij de gemeente Laren helaas is afgewezen door B en W, vragen wij: Wie wil ons helpen aan de laatste financiën? We willen graag vóór 1 januari 2011 de financiën rond hebben, om in de wintermaanden aan de voorbereidingen te kunnen beginnen. Het blijft vrijwilligerswerk.” Als alles naar wens verloopt, kan de kapel er in mei/juni in volle glorie staan. Het rekeningnummer: NL 28 INGB 000 72 63 652  t.n.v Goede Herder Kapel te Laren NH.
Kruis Goede Herderkerk terug in Laren Op de, in 1956 gebouwde Goede Herderkerk, stond een smeedijzeren torenkruis, staande op een wereldbol. Deze was vervaardigd door Smederij Gert Vos Sr. aan de Schapendrift in Laren. Voordat het kruis geplaatst zou worden, werd er een foto gemaakt, met zijn kinderen Tim en Ans op de voorgrond. Nadat de kerk 32 jaar later werd afgebroken, heeft Tim het kruis jarenlang bewaard in zijn smederij aan de Sint Janstraat, en later in Rekken, waar hij nu woont. Toen Herman Kroes, voorzitter van de te bouwen Goede Herder Kapel, 4 jaar geleden aan Tim dit kruis vroeg om in de kapel te mogen plaatsen, was het al gauw: "Ja, natuurlijk". En zo komt een stukje erfgoed van Smederij Vos en Goede Herderkerk weer terug op zijn plek in Laren. Een herinnering aan onze Goede Herderkerk met het officiële torenkruis, maar nu midden in de kapel. Zonder de wereldbol die in een ander smeedwerk is verwerkt. Toeval of niet: Een oud-leerling van Gert Vos Jr., thans Siersmederij Gert-Jan Bon uit Eemnes, gaat het kruis, 54 jaar oud, herstellen. 
Klik op de foto voor een vergroting
Luister het radio interview
Bestuurslid Carel van Hest bij 6FM Ten behoeve van het radioprogramma Gooi en Eemland Actueel van zaterdag 23 oktober jl. was radioreporter Kent Hanson op bezoek bij Marja en Carel van Hest.  In hun atelier aan huis ontvangen zij sinds jaar en dag veelbelovende kunstenaars. Op dit moment is het werk van kunstenares Christiane van Torhout te bewonderen. In het radio intervieuw met Carel van Hest kwam het feit dat hij en zijn vrouw Marja zich sterk maken voor het monument voor de Goede Herderkapel, ook aan de orde. Klik op het logo hiernaast om dat deel van het intervieuw te beluisteren.
Kapelletje stap dichterbij (Laardercourant De Bel 18-11-2010) Een tevreden penningmeester Nel Majoor-Smit van de Stichting Goede Herder Kapel kan deze week mededelen, dat het kerkbestuur van de parochie St. Jan - Goede Herder in Laren, een flinke donatie schriftelijk hebben toegezegd. Hiermee is de RK kerk meteen de grootste sponsor geworden van de te bouwen Goede Herder Kapel op de hoek Smeekweg - Zevenend in Laren. Nog € 4.500,-- te gaan. In de afgelopen zeven maanden is er € 17.000,-- gestort of schriftelijk toegezegd. De laatste loodjes wegen altijd zwaar maar voorzitter Herman Kroes gaat er toch vanuit dat 31 december haalbaar moet zijn, om in de wintermaanden met de voorbereidingen te beginnen.
Goede Herder Kapel bekend tot in Limburg Onlangs is de Stichting Kruisen en Kapellen in Limburg op bezoek geweest bij de Stichting Goede Herder Kapel. Sinds augustus 2006 is er contact tussen de beide stichtingen over de te bouwen kapel in Laren. Dit met het oog op eventuele eisen en voorwaarden aan de bouw van een kapel.  Begin november is de heer Ben Brader afgereisd naar Laren voor een gesprek met Herman Kroes, Nel Majoor en Carel van Hest. Na het uitwisselen van het laatste nieuws rondom de bouw van de Goede Herder Kapel hebben ze met z’n vieren de plek bezocht waar de kapel moet verrijzen. Ook hebben de leden van de Stichting de heer Brader Laren getoond aan de hand van de route van de St. Jansprocessie. Hij was zeer te spreken over het mooi verzorgde St. Jans kerkhof, evenals het oude mozaiëk van de kerk, nu verwerkt in het Kindermonument, en de kapel. Alvorens de heer Brader weer naar Limburg vertrok is hij getrakteerd op de echte “Goede Herder Pannenkoek” van pannenkoekenhuis Pandelaar. De Stichting heeft in hun nieuwsblad Kapellen en Kruisen van december een artikel geschreven over het initiatief tot bouw van de Goede Herder Kapel.
Download het artikel als pdf door op het plaatje te klikken
Kerstbeeldengroep Goede Herder Kerk in Theodotion In het kwartaalbericht van de Historische Kring Laren is een artikel gewijd aan de Kerstbeeldengroep van de St. Jansbasiliek. Daarin wordt ook gesproken over het feit dat de beeldengroep van de Goede Herder Kerk destijds geschonken is aan Theodotion. Reden genoeg om eens te kijken hoe de beeldengroep nu in gebruik is.  In de hal van Theodotion, bij de hoofdingang staat de beeldengroep opgesteld. Bij navraag werd eerst verteld dat het niet de beeldengroep van de Goede Herder Kerk was. Maar na goed bestuderen van een foto uit de Laardercourant De Bel van 26 jaar geleden is toch duidelijk te zien dat het dezelfde Kerstbeelden zijn. Zelfs alle beschadigingen van toen zijn ook nu nog op de beelden te vinden. De eigen technische dienst heeft een nieuwe stal gebouwd waarin de beeldengroep nu hun onderdak vinden. Het is leuk om te zien dat ook hier nog een klein onderdeel van de Goede Herder Kerk in gebruik is en dat de beeldengroep ieder jaar weer even onderdeel mag uitmaken van de Kerstviering op Theodotion.
Foto Laardercourant De Bel - 1984