Footer Text: Lorem ipsum dolor
Button Text 1 Button Text 2 Button Text 3 Button Text 6 Button Text 4 Button Text 5
Een herinnering aan de Goede Herderkerk Actueel Stichting Geschiedenis Gastenboek Vrijwilligers Sponsors
Stichting Goede Herder Kapel - info@goedeherderkapel.nl
De Goede Herder Kapel Laren
De voorbereidingen zijn begonnen Donderdag 17 februari zijn de voorbereidingen tot het bouwen van de Goede Herder Kapel van start gegaan. Met het beleggen van de eerste bouwvergadering heeft voorzitter Herman Kroes de aftrap gegeven. Een aantal van de kapelbouwers waren bijeen gekomen om de planning op te maken en de onderling de werkzaamheden op elkaar af te stemmen. Half maart wordt met de eerste werkzaamheden gestart. Van de voortgang van de bouw zal regelmatig een verslag met foto’s op deze website geplaatst worden. De inzegening van de kapel staat gepland op zaterdag 18 juni.
Maandag 7 maart is de Lantaarnpaal verplaatst en is de plaats waar de kapel gebouwd moet worden ruim gemaakt. Later worden twee nieuwe lantaarns geplaatst die links en rechts van de kapel komen. Ook in de kapel zelf zal verlichting aangebracht worden door Schimmel Elektrotechniek
De metselstenen zijn uitgezocht
De kruising in 1930 (foto Ernst Wortel)
Aanleg fundering door vrijwilliger Wim Eggenkamp De fundering van de te bouwen Goede Herder Kapel in Laren, 4,12 x 1,60 meter, wordt door vrijwilliger Wim Eggenkamp uitgevoerd. Wim (45) zoon van Henk Eggenkamp en Ada van den Berg (uit de Bollenstreek). is de vierde generatie die zelf negentien jaar geleden een aannemersbedrijf begonnen is. Kwamen de voorouders van Wim Eggenkamp uit Eemnes, thans zijn ze al jaren in Laren gevestigd. Deze voorouders hebben oerdegelijke panden gebouwd, zoals de Hema in Bussum, de Rabobank in Blaricum en het sterrestaurant La Provence (nu La Place) in Laren. Dat Wim een echte doorzetter is blijkt wel uit het feit dat zijn muur vol hangt met medailles, behaald met het touwtrekken bij zijn club ‘t Touwtje. De mooiste: World Games Goud 2x. Gouden plakken waar menige clubs alleen van mogen dromen. Of dit niet genoeg is, Wim zit inmiddels (net als zijn
Aannemer Wim Eggenkamp (r) met Ronald van den Brink (bestuurslid) bezig met het maken van de bekising.
vader voorheen) ook al weer 25 jaar bij de vrijwillige brandweer in Laren. Naast alle cursussen, oefeningen en uitrukken, kon deze vrijwilliger in hart en nieren, geen nee zeggen om gratis de fundering te maken. Toeval of niet: Wim woont met zijn gezin op Goede Herder 9, vlak achter de Kapel.
Constructies berekend door Theo Horst De fundering van de Goede Herder Kapel is nu klaar, maar er ging toch wel wat vooraf. Zoals de constructie van het ijzerwerk wat gebruikt wordt. Daar hebben we een constructeur voor nodig die dit kan berekenen. Vier en een half jaar geleden was vrijwilliger Theo Horst al bereid om dit voor ons te doen.   Theo, geboren en getogen Laarder, ging vroeger ook naar de mis in de Goede Herderkerk. Na zijn opleiding HTS en HTI, is hij 25 jaar in Laren bij Raadgevend Ingenieursburo Uilenreef werkzaam geweest. Toen deze verhuisde heeft Theo zich als zelfstandig constructeur in Laren gevestigd. De constructeur zorgt er voor dat de door de architect ontworpen gebouwen voldoende sterk en stabiel zijn. De afmetingen van de constructies worden door de constructeur bepaald aan de hand van voorschriften (N.N.I.). Aan de totstandkoming van deze voorschriften gaat veel wetenschappelijk en proefondervindelijk onderzoek vooraf.
De vrijwilligers Wim Eggenkamp en Ronald van den Brink hebben de bekisting van de fundering gehaald en vullen deze ruimte aan met grond.
De constructie van de Goede Herder Kapel bestaat uit een gewapend betonplaat van 200 mm dik met aangestorte vorstrand. Gewapend beton is een samenwerking van beton en wapening, aldus Theo. De opbouw is een staalconstructie in de vorm van de voormalige Goede Herderkerk, uitgevoerd in zgn. kokerprofielen van staal. Het geheel is gefundeerd op een voldoende draagkrachtige laag. Theo heeft met plezier meegewerkt aan de totstandkoming van de kapel.
Metselaar Jan Bus (80) op de uitgegraven plek waar de kapel bijna komt te staan
Vrijdag 18 maart zijn de piketpaaltjes uitgezet en zaterdag 19 maart zijn de graafwerkzaamheden van start gegaan. Tevens zijn de hekken rondom de bouw geplaatst. De bouw vindt plaats tijdens de loze uurtjes van de vrijwilligers en op zaterdagen. Op zaterdag 18 juni wordt de kapel feestelijk ingewijd door pastoor Vriend. Voor de kapel moest nog een gelijke metselsteen van de verdwenen kerk uitgezocht worden. Het bestuur heeft de laatste metselaar van de kerk er bij gehaald, de Laarder en Erfgooier Jan Bus (80), zoon van Ab Bus en Grada van de Berg van de Smeekweg en oudste van veertien kinderen. Bus heeft wel meer dan honderduizend stenen gebruikt om de kerk te metselen. De oude tekeningen van de kerk gaven aan dat de stenen geel/rood genuanceerd waren. Architect Granpré Molière had deze kerk prachtig metselwerk gegeven. De specialiteit van Jan Bus: niet
alleen het wildverband, maar vooral muizentandjes boven de togen metselen en hanenkammen boven de kozijnen. Het echte vakwerk dus. Het metselwerk duurde ruim anderhalf jaar, dit bij aannemer Piet ter Berg. In april zal Bus drie stenen in de kapel metselen ter herinnering aan de Larense metselaars. Eén van hemzelf, één voor oud-metselaar “Witte Piet” (Willem Kuijer) en één voor oud-metselaar “Jaap Tak” (Jaap Calis). Jan Bus is blij. “Dit had ik in 1954 toen we de kerk gingen bouwen ook niet kunnen bedenken, dat ik hier ooit nog op 80-jarige leeftijd op bijna dezelfde plek aan een kapel zou metselen”, zegt hij lachend.
Werkzaamheden achter de schermen Wie denkt dat de werkzaamheden aan de Goede Herder Kapel gestopt zijn, heeft het mis. Het onderste deel van de ijzeren opbouw ligt bij de zinkerij, daarna moet het in de juiste kleur gepoedercoat worden. Pas dan kan het geplaatst worden op de fundering. Maar ook de Larense steenhouwer is druk bezig. John Kuijer (59), zoon van Willem Kuijer en Bep Elders (uit Eemnes), is met zijn eigen zoon en opvolger Jeroen (27) bezig om bij het entree van de kapel twee hoekstenen pasklaar te maken met inscriptie. Dit gebeurt in de Saksische boerderij uit 1630 ( werkplaats) aan de Zijtak. John had de zaak in 1996 overgenomen van Jan Arends, die dit in 1974 had overgenomen van de oprichters: Herman Arends, Theo van den Brink en Willem Kuijer.
John, een rasechte "zeuveneinder", heeft in de Goede Herderkerk nog zijn eerste communie gedaan en enige tijd misdienaar geweest. Niet alleen vader John, maar vooral de volledig gediplomeerde en vakbekwame zoon Jeroen, vinden het bijzonder om aan deze herinnering en aan de kapel mee te werken. Zo schenken zij de hardsteen tegels, die ook in de voormalige kerk lagen, maar ook bij het entree van de kapel de hoekstenen met inscriptie, uitgevoerd in Bianco Del Mare. Wij zijn als Bestuur, ook deze vrijwilligers, zeer dankbaar.
De Goede Herderkapel op de tekentafel Een kapel bouwen, hoe doe je dat ? Dan ga je eerst naar een bouwkundig tekenaar / ontwerper. Dit werd vrijwilliger Gerben Bitter (38), zoon van Gerard Bitter en Rita van Dok. Na zijn opleiding HBO Bouwkunde en HTI, is hij al 15,5 jaar werkzaam bij Snelder Architecten, eerst bouwkundig tekenaar, maar thans projectleider. Hier heeft hij ondermeer College de Brink gerealiseerd van tekentafel tot oplevering van de school. De nieuwe brandweerkazerne in Laren was iets speciaals. Hier was vader Gerard ondercommandant en meedenkend in de bouw hiervan. Leuke dingen in zijn werk zijn vooral het samenwerken met oude klasgenoten en bekenden die nu ook in de bouwwereld zitten.
De kapel heeft Gerben een open constructie gegeven om een geheel te krijgen met de omgeving en het groen. Gerben vond de kapelbouw een goed initiatief en daar wide hij als vrijwilliger graag aan meewerken. Tussen zijn sportiviteit basketbal door, haalde hij informatie over de kapel uit het fotoboek van zijn opa Cees Bitter, oude boeken en ansichten. Ook nu weer is het Bestuur dankbaar wat deze vrijwilliger heeft betekent voor de totstandkoming van de kapel. Als alles op schema verloopt, zal de kapel eind april op de fundering geplaatst worden.
Bouwkundig tekenaar Gerben Bitter met de tekening van de Goede Herder Kapel
Lees verder