Footer Text: Lorem ipsum dolor
Button Text 1 Button Text 2 Button Text 3 Button Text 6 Button Text 4 Button Text 5
Een herinnering aan de Goede Herderkerk Actueel Stichting Geschiedenis Gastenboek Vrijwilligers Sponsors
Stichting Goede Herder Kapel - info@goedeherderkapel.nl
De Goede Herder Kapel Laren
De naam Goede Herderkapel in Hout en Goud De kapel heeft een naam met een historisch verleden en die naam mag gezien worden. De naam, Goede Herder Kapel, moest in een plank gemaakt worden en daar was vrijwilliger Rien Franken toe bereid. Rien Franken (70), zoon van Johan Peter Franken en Jo van Harmelen, heeft sinds 1977 met zijn broer Gerard (65) de timmerfabriek van z’n vader overgenomen. Deze was in 1932 bij het kermisterrein begonnen, maar na een paar jaar naar het huidige adres op het mauvezand verhuisd, wat tot medio 2011 in bedrijf is. De leukste en mooiste klus was in België. Bij het kasteel Jemeppe in Hargimont (70 km ten zuiden van Luik). Hier moest alles in eikenhout gemaakt worden zoals alle trappen, kozijnen,deuren, ramen, drempels enz.. Het eikenhout kwam uit Frankrijk, werd in Laren bewerkt en ging naar België.
Het sprak Rien wel aan om medewerking te verlenen aan de totstandkoming van de Goede Herder Kapel. Hij heeft de naam in de plank gefraisd met een computer gestuurde bovenfrais machine en heeft de plank drie keer in de lak gezet. De letters zullen straks door schilder Michel Papenburg met goudverf bewerkt worden zodat ze het juiste effect geven. Rien heeft helaas (nog) geen tijd meer om te zeilen, maar dat zal niet lang meer duren. Deze geboren en getogen laarder is ook al 40 jaar lid van het Broederschap van Sint-Jan. Ook als vrijwilliger.
Rien Franken met de plank bij de bovenfrais machine die de naam erin fraisden.
Het silhouet van de Goede Herderkerk Nadat de Stichting Goede Herderkapel de tekening rond had en goedgekeurd door de welstandscommissie, moest de kapel nog wel gemaakt worden. Daar hadden wij siersmid Bon uit Eemnes voor op het oog. Deze vrijwilliger Gert-Jan Bon (44), zoon van Ries Bon en Annie Huiden (uit Eemnes) is bij zijn ouderlijk huis op het Berkenlaantje in 1991 begonnen als siersmid. Maar hij vertrok al snel met z’n bedrijf in 1992 naar het voormalige pand van Bakker Boumans aan de Smeekweg en vestigde zich in 1994 definitief aan de Bramenberg in Eemnes. Als scholier leerde hij het vak bij Gert Vos Sr. en later in loondienst bij zijn zoon Gert Vos Jr. Daar heeft hij geweldige, maar vooral vakkundige ervaringen opgedaan. Vanuit het niets begonnen is het nu een bloeiend bedrijf met een uitgebreide werkplaats en een kelder met voorbeelden. Electrische hekken staan er bij vele villa's in het Gooi van hem. De mooiste klussen: De renovatie van oude gemeentelijke lantaarns in Leiden. Maar ook de sierhekken in het portaal van de St.Jansbasiliek, en de medewerking tot de totstandkoming van de nieuwste St.Jansboog op de Vredelaan, net vóór het viaduct. Maar deze kapel met zijn zware constructie is ook geweldig om te mogen maken.
Gert-Jan heeft vrijwillig meegewerkt omdat het silhouet doet denken aan de voormalige Goede Herderkerk, wat het aanzicht was op dit kruispunt. Gert-Jan is ook alweer 24 jaar bij de vrijwillige brandweer in Laren. Het Bestuur is deze smid dan ook zeer dankbaar voor zijn werk, oplossingen en goede raad.
Gert-Jan Bon bij de kapel nu nog in zijn  werkplaats
Diashow van het plaatsen van de Goede Herderkapel
Gedenkstenen voor de metselaars van de kerk Nu het grootste deel van de kapel geplaatst is, kunnen de vrijwillige metselaars aan de slag. Hiervoor waren de broers Bakker bereid dit op zich te nemen.  Jan (63) en Ruth (59) Bakker, zonen van Bart Bakker (Bart Regel) en Ger Krijnen zijn geboren en getogen "zeuveneinders". Jan heeft in Laren bijna 40 jaar bij aannemersbedrijf B.Bon gemetseld. Zit sinds 8 jaar met veel plezier bij de Klepperman van Elleven. Heeft jaren geleden op het Sint Janskerkhof als vrijwilliger nog een sokkel onder het beeld naast de kapel gemetseld. Ruth is al ruim 30 jaar werkzaam bij een bedrijf in Huizen en is in zijn vrije tijd een fanatieke lijndanser. Beide broers eten alleen van hun zelf gekweekte biologische groenten uit hun volkstuin. Waarom helpen aan de kapel ?  Jan en Ruth: Als laarder wil je daar aan meewerken, ook voor de generatie's na ons.
Tijdens het metselen is het werk even stil gelegd. De oude metselaar van de Goede Herderkerk destijds, Jan Bus (80), ging hier 3 stenen metselen. Eén van hemzelf, één voor oud-metselaar "Witte Willem"(Willem Kuijer) en één voor oud-metselaar "Jaap Tak"(Jaap Calis). Jan Bus deed dit met veel plezier. Als het muurtje er staat, gaat Jan en Ruth nog even verder met het leggen van de hardstenen vloertegels, aangeboden door de Larense steenhouwer. Het "torentje"staat nu bij de dakbedekker en wordt voorzien van de leipannen.
De metselaars Ruth (L) en zijn broer Jan aan het metselen van de onderste laag.
Verlichting voor oude torenkruis in kapel Als het donker is zal in de kapel het oude torenkruis verlicht worden en dat gaat vrijwilliger Bertus Hoofd voor ons maken. Bertus Hoofd (54), zoon van Wim Hoofd en Lenie Hartman, heeft in 1988 samen met zijn echtgenote Monique Hoofd-Majoor de Fa. Schimmel elektrotechniek overgenomen van de oprichter Kees Schimmel, die dit bedrijf in 1968 was begonnen. Bertus leerde de fijne kneepjes al op jonge leeftijd van Kees en werd later opzichter bij het toenmalige energiebedrijf P.E.N., wat mede een goede ervaring was om het bedrijf over te nemen. Bijzonder in zijn werk was het vinden van een schuilplaats van onderduikers uit de 2de Wereld Oorlog  in het huis van Dokter Holtman. Bertus werkt nu met 13 personeelsleden in 't Gooi en omstreken zoals nu o.a op het forteiland  Pampus. Vanaf 1956 al wordt de verlichting aangesloten in de poffertjeskraam en dit gaat van vader op zoon. Jarenlang heeft Bertus, bij toen nog LVV, gevoetbald en is inmiddels alweer 33 jaar bij de Larense vrijwillige brandweer. Bertus die vele Larense verenigingen sponsort, heeft ook leuke herinneringen aan de werkzaamheden in de kerktorens van de St. Jansbasiliek. Nu hij de verlichting in de kapel gaat aanbrengen is dit niet alleen leuk om te doen, maar vooral om de herinnering levend te houden aan onze Goede Herderkerk.
Bertus Hoofd (L) en medewerkers Wim Hoofd (broer) en Rik van de Pol.
Jan Bus metselt 3 stenen in het bijzijn van Radio-NH
Het oprichten van de Stichting Goede Herderkapel Op een gegeven moment kreeg voorzitter Herman Kroes te horen, dat hij beter een Stichting kon opgerichten. Daarvoor ging hij naar een klasgenoot van de broederschool aan de Eemnesserweg. Zijn naam? Theo Smit. Theo (61), zoon van makelaar Timo Smit en Tonny Veldkamp (uit Hilversum) is geboren in het bekende witte huis aan de Brink.
Theo vertelt dat zijn ouderlijk huis op de Brink eerst gehuurd werd van Margot van Wulfen, die het huis rond 1910 heeft laten bouwen met gelden uit de nalatenschap van haar vader, de hoofdonderwijzer Johannes van Wulfen. Margot liet na haar dood alles na aan de R.K. Kerk onder voorwaarde dat deze gelden gebruikt zouden worden voor huisvesting van onze bejaarden. Toen is er een "hove" gebouwd aan de Eemnesserweg: Johanneshove. Theo is in 1992 beëdigd als notaris en houdt kantoor in Baarn, lekker dicht bij zijn woonplaats Laren. Hij gaat vaak met de fiets naar zijn werk om toch ook in beweging te blijven. Een Stichting oprichten is, volgens Theo, nodig omdat een stichting, als eigen rechtspersoon alle rechten en verplichtingen heeft en eigenaar is van de kapel. Waarom vrijwillig meewerken aan deze kapel? Theo: Ik vind dit een goed initiatief, om een herinnering te hebben aan de kerkgemeenschap met alles wat daar plaats vond.
Vrijwilliger Notaris Theo Smit voor zijn kantoor in Baarn
Lees verder